loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

Per 1 januari krijgt KienIA een nieuwe directie (2022)

“Na 10 jaar bouwen aan het beste en leukste IA-ingenieursbureau is deze directiewissel een logische volgende stap”

KienIA krijgt een nieuwe directie. Arjan Koekkoek, Bob Valentijn en Niek de Koning geven op 1 januari 2023 het stokje over aan Gijs Withagen en Niels Vissers. Een grote stap, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. Bob: “Sinds de oprichting van KienIA 14 jaar geleden hebben wij gebouwd aan een bedrijf waar we zelf graag willen werken: het leukste en meest professionele IA-ingenieursbureau van Nederland. Omdat we de wereld wel wat meer KienIA gunnen, werkten wij er naartoe om KienIA een zelfstandig opererende organisatie te maken. De laatste stap hierbij is dat wij een stapje terug kunnen doen. Dat moment is nu daar.”

“Aan alles komt een eind, dus ook aan onze directietaak”, vervolgt Bob. “Daar waren wij ons al van begin af aan van bewust. Tegelijkertijd voelden we er niets voor om een bedrijf op te bouwen om het vervolgens te verkopen. We besloten daarom dat KienIA zelfstandig blijft, een bedrijf dat ook zonder ons kan voortbestaan. Zo zorgen we voor continuïteit richting klanten en medewerkers. Ook in de toekomst blijven we kwaliteit bieden en waarde toevoegen voor klanten én blijven we het leukste bedrijf voor collega’s.”

Taken uitbesteden

Niek: “Een zelfstandig bedrijf krijg je niet zomaar. Tien jaar geleden maakten we een lijst met alle activiteiten binnen het bedrijf, zoals sales, werving, administratie en operatie. Deze activiteiten deelden we op in taken. Zo onderscheiden we onder sales bijvoorbeeld het accountmanagement in de waterbranche, maar ook het bijhouden van de website. Collega’s namen toen direct alle taken van ons over. In de jaren erna namen zij ook de coördinatie van verschillende activiteiten over. Zo nam Arjan de operatie van mij over en Niels de sales van Bob. Na elk jaar maken we met elkaar een nieuwe verdeling. Door elk jaar weer meer uit te besteden werden Bob en ik steeds meer misbaar. Dit jaar is alleen maar de laatste stap: het overdragen van onze directietaken.”

Zelfstandigheid, ruimte en de juiste cultuur

Bij KienIA krijgen medewerkers zelfstandigheid en ruimte om te innoveren. “Daar komen mooie dingen uit voort die wij zelf nooit verzonnen zouden hebben”, vertelt Niek. “De mooiste voorbeelden zijn de vakgebieden Machineveiligheid en Security. Enthousiaste collega’s verdiepten zich uit eigen interesse hierin. Ze maakten anderen enthousiast en vergrootten deze vakgebieden tot volwaardige pijlers binnen KienIA. Bob en ik waren hierbij hooguit enthousiaste supporters.” “Om deze manier van werken mogelijk te maken, is de cultuur van het bedrijf heel belangrijk”, vult Bob aan. “Bij KienIA staan klant- en medewerkerstevredenheid op de eerste plaats. Dat is heel diep in onze cultuur verweven. Daarnaast zijn we eigenwijs en sturen we op gedrag, hoe moeilijk dat soms ook is. Vanuit de mens is er continu een roep naar regels – maar wij houden daar niet van. In plaats daarvan leggen we steeds weer uit wat de bedoeling is. Dit kan alleen maar door er te zijn, door mee te doen en een goed voorbeeld te geven.”

Van voor- naar achtergrond

Per 1 januari doen Arjan, Niek en Bob een stapje opzij. Arjan en Niek blijven adviseur binnen KienIA. Bob blijft nog een jaar de directie ondersteunen om vervolgens op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. De komende 10 jaar verkopen Bob en Niek stapsgewijs hun aandelen in KienIA aan collega’s. “We blijven dus betrokken bij het bedrijf, alleen meer op de achtergrond.”

Arjan Koekkoek: “Organisaties helpen verbeteren geeft mij energie – zowel klanten als onze eigen organisatie. Toen Niek en Bob mij vroegen aan te sluiten bij het directieteam deed ik dit dan ook graag. Ik heb veel respect voor Bob en Niek en vind het stoer dat zij KienIA als duurzaam platform voorop stellen. Het doorgroeien naar nieuwe rollen is hier onderdeel van, ook in de directierol. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend om net als Niek en Bob een stapje opzij te doen voor een nieuwe directie. Hierbij blijf ik bijdragen aan het verbeteren van KienIA. Dat is bij KienIA gelukkig niet gebonden aan de rol die je bekleedt.”

Een mooie toekomst

Bob en Niek zien de toekomst positief tegemoet. Niek: “Met de onbegrensde hoeveelheid werk op technisch gebied ligt er een enorme opgave voor het Nederlandse bedrijfsleven. De energietransitie, de circulaire economie, het beter gebruiken van (vaar-)wegen, spoor en steden: al deze maatschappelijke uitdagingen worden niet opgelost zonder IA. Tel daar de vergrijzing en het tekort aan technisch personeel bij op, en een bedrijf als KienIA is relevanter dan ooit. Iedereen bij KienIA wil hieraan bijdragen: met kennis van het vak, door mensen centraal te stellen en met twee benen op de grond te doen waar je goed in bent.”

Collega’s aan het woord

Thomas Oosting ging als eerste medewerker bij KienIA aan de slag en werkt hier nog steeds met plezier. Hoe kijkt hij naar de directiewissel? “Het nieuws van de directiewissel was voor mij geen verrassing. Dit is simpelweg hoe KienIA werkt. KienIA is een hele platte organisatie waarbinnen iedereen gelijk is. Bob en Niek zijn als oprichters vanzelfsprekend begonnen als directie. Van begin af aan hebben we met elkaar de taken verdeeld en ik wist dat het streven was om KienIA zelfstandig te maken, waarbij Bob en Niek hun directietaken zouden overdragen. Dat moment is nu daar. Tot nu toe verloopt de overgang vloeiend. Natuurlijk vervullen straks twee andere gezichten de taak van directie, maar ik verwacht dat zij op dezelfde voet doorgaan.”

Collega Michiel Jung vult aan: “Deze manier van een stapje terug doen past heel goed bij Niek en Bob. Zij hebben hier goed over nagedacht én hebben ons als collega’s hierin meegenomen. Bovendien laten ze het bedrijf in een hele gezonde staat achter. Samen met Desiree heb ik de wervingsactiviteiten inmiddels overgenomen van Niek, maar hij is nog steeds een betrokken collega op dit vlak. Dit is heel fijn, want als – straks – oud-directeur weet hij als geen ander hoe de IA-wereld in elkaar steekt. Als taakgroep krijgen we alle vertrouwen om onze eigen weg te kiezen, maar voelen we ons ook gesteund. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen.”

In de volgende nieuwsbrief (voorjaar 2023) vertellen nieuwe directeuren Niels en Gijs hun visie op de directiewissel. Heb je nu al vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

v.l.n.r. Niek de Koning, Arjan Koekkoek, Bob Valentijn, Gijs Withagen en Niels Vissers

Annemiek Veenendaal