loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

TOGAF en CMSE kort toegelicht

November 2016

Wij leiden specialisten op, maar wat heeft u daaraan?

 

Steeds meer KienIAnen ronden een opleiding of cursus af over een specialistisch onderwerp. Dit is niet alleen positief voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de diensten die wij kunnen aanbieden. Recent zijn wij twee TOGAF specialisten en drie CMSE specialisten rijker. Hierbij een korte toelichting van wat TOGAF en CMSE zijn en wat u er aan heeft.

 

The Open Group Architecture Framework (TOGAF®)

TOGAF staat voor ‘The Open Group Architecture Framework’. Het is een wereldwijd geaccepteerde standaard die helpt bij het titletogaf_02bouwen van een goede bedrijfsarchitectuur. TOGAF® is hetzelfde voor bedrijfsarchitectuur als wat ITIL is voor service management en PRINCE2 voor project management. TOGAF® brengt bedrijfsarchitectuur, informatie architectuur en infrastructuur architectuur samen

De tijd van eilandautomatisering uit de jaren ’80 is ook binnen de IA voltooid verleden tijd. Vrijwel alle IA is nu met elkaar en met zijn omgeving gekoppeld. Dat betekent dat elke nieuwe functie, elk nieuw systeem en elk nieuw stukje procesinformatie moet passen in het geheel. Ze moeten daarbij ook een aantoonbare bijdrage leveren aan de doelstellingen van het bedrijf.togaf2

De architecten van KienIA willen voor u veilige, betrouwbare en toekomst vaste automatisering ontwerpen, passend in zijn omgeving. Daarom zijn we bezig om methodieken als TOGAF te vertalen naar gebruik binnen de IA. Met vragen als:

  1. Hoe ontwerp je de functionaliteit van een totaal werkend systeem, zoals een vervoerssysteem als de A15 of de totale drinkwatervoorziening in een stad?
  2. Hoe vertaal je deze architectuur naar inzicht in de werking van elk object, zoals de functionele werking van een brug in de A15 of een drinkwaterfabriek binnen de stad?
  3. Hoe zet je deze objectfuncties vervolgens om naar een IA-architectuur, inclusief uitgewerkte eisen voor veiligheid, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid?
  4. En tenslotte; hoe bewijs je uiteindelijk, middels testen, validatie en verificatie, dat je het totale systeem werkend hebt opgeleverd?

 

 

Certified Machinery Safety Expert (CMSE®)

CMSE is een onafhankelijk internationaal gecertificeerde training en geeft inzicht in het thema machineveiligheid.

 

De wet en regelgeving rondom machineveiligheid is de laatste jaren toegenomen, evenals de aandacht voor dit onderwerp. De machines, zoals bruggen, sluizen en afvalwaterzuiveringen, worden daarnaast continu doorontwikkeld. Het is daarom voor bedrijven noodzakelijk om er zeker van te zijn dat het personeel de juiste kennis heeft wanneer het gaat om machineveiligheid. Dit is de reden dat de certificering CMSE® is ontwikkeld.

 

CMSE® heeft een groot raakvlak met ons vak, de industriële automatisering. Veilig op afstand bedienen, noodstoppen en veilige circuits zijn allemaal zaken waarbij de automatisering haar bijdrage levert aan de veiligheid van de machine.

 

CMSE® specialisten hebben een IA overstijgende oriëntatie en zijn in staat om:

  • de integrale veiligheid van een machine (conform IEC62061 of ISO 13849-1) te borgen en hierover te adviseren ;
  • veilige systemen te ontwerpen;
  • veiligheidsmaatregelen te implementeren;
  • veiligheidsmaatregelen te valideren;
  • zorg te dragen voor alle benodigde documentatie;
  • certificeertrajecten te begeleiden.

 

Tot slot

Onze veiligheidsspecialisten zijn Hannes van Gorkum, Thomas van der Horst en Herman Battjes.

Onze TOGAF specialisten zijn Marlies Van de Voort en Sijmen Roberts.

 

Kienia Industriële automatisering B.V.

Molenstraat 1
3371 AH Hardinxveld-Giessendam
+31 184 633 401
info@kienia.nl