De vergrijzing is een maatschappelijke ontwikkeling waar we prima mee kunnen omgaan als we er voldoende op anticiperen. Of vergrijzing voor uw organisatie een probleem of een kans is, is afhankelijk van twee factoren:

  1.  De mate waarin u in staat bent om uw installaties te moderniseren zodat een nieuwe generatie automatiseerders deze installaties kan bouwen en beheren
  2.  De mate waarin u innoveert en nieuwe werkmethodes en technieken inzet voor het efficiënter uitvoeren van taken

 

 

Moderniseren

Ervaren technisch gekwalificeerd personeel stroomt uit. Dit zijn de mensen die in staat zijn om te werken met verouderde maar o zo vaak nog aanwezige IA-systemen. U kunt uw vakmensen natuurlijk vragen om nog een aantal jaren langer door te gaan. Maar wees eerlijk tegen uzelf, als uw IA op leeftijd is, zijn uw installaties waarschijnlijk ook aan het vergrijzen.

Oude installaties zijn meestal minder gedocumenteerd en gebaseerd op systemen waarvoor de nieuwe generatie automatiseerders niet voor is opgeleid. Het zal niet meevallen jonge mensen op te leiden en te motiveren om te gaan werken met deze oude systemen. Enkel door nieuwe installaties te baseren op moderne tools houdt u toegang tot een groep jonge industriële automatiseerders.

 

Vergrijzende assets? Europees onderzoek wijst uit dat 44% van de industriële installaties binnen 10 jaar het
einde van de levensduur heeft bereikt. Voor de sector infrastructuur gelden nagenoeg dezelfde kenmerken.
(bron: benchmarkonderzoek programma MORE4CORE, 2014 – Europese Unie)

 

Innoveren

Stilstand is achteruitgang; met onze bestaande installaties en systemen voeren we vaak nog precies dezelfde taken uit als toen zij werden opgeleverd. Dit noemen wij functionele veroudering. Het alleen maar houden wat je hebt betekent dat er geen verbeteringen worden doorgevoerd.

Het inrichten van centrale regiekamers, efficiënt en voorspelbaar onderhoud, samenwerken in de keten en zelfs zorg op afstand zijn voorbeelden van innovaties. Innovaties die maken dat we met minder mensen meer kunnen doen. Bijkomend voordeel is daarnaast ook dat nieuwe installaties kwalitatief betere prestaties leveren.

Reden te meer dus om grondig aan de slag te gaan. Een systeemvernieuwing mag een ingrijpende gebeurtenis zijn, in de praktijk is dit goed te doen. Zeker veel oude installaties en systemen doen vaak nog stand-alone hun werk. De aantallen en complexiteit van raakvlakken met de rest van de organisatie zijn dus nog beperkt. Wij zien dit moment daarom als een uitgelezen kans om uw installaties te voorzien van toekomstvaste IA en uw personeel – als ze daaraan toe zijn – hun welverdiende pensioen te gunnen.

 

Meer weten?

Thomas Oosting
thomas.oosting@kienia.nl
06 83 211 053