Informatiesysteem Prinses Amaliawindpark – Eneco

Windmolenpark Noordzee

De klant

Eneco zorgt met 3.500 medewerkers voor de dagelijkse energie van 2,1 miljoen bedrijven en huishoudens. Naast de productie, inkoop & handel en levering van energie zorgt het energiebedrijf Eneco voor service en advies aan haar klanten. Hierbij kiest Eneco puur voor duurzame energie.

 

Project (2012-2013)

Het Prinses Amaliawindpark (dochter Eneco) bestaat uit een dertig tal zeewindmolens, 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden. De bereikbaarheid van het park maakt onderhoud lastig. Daarbij is het van groot belang dat de stroomopbrengst van het park voorspelbaar is. De windmolens worden, op basis van een prestatiecontract, bedreven door Vestas. Correcte prestatiegegevens van het park zijn dan ook noodzaak voor een goede jaarlijkse afrekening met Vestas.

Daarom is besloten onderzoek te doen naar een Productie Informatie Management Systeem (PIMS), met als doel de prestaties van het park verder te optimaliseren en het lifecycle asset management te ondersteunen. Het systeem dient tevens een dashboard te bevatten waarmee beter inzicht wordt verkregen in de meteorologische condities op zee. Met deze gegevens kan beheer en onderhoud efficiënter worden uitgevoerd.

 

Bijdrage KienIA

KienIA heeft middels workshops de klanteisen verzameld, weergegeven en afgestemd. De klanteisen zijn hierbij gekoppeld aan het langer termijn beleid van Windmolenpark Amalia.

Aanvullend heeft KienIA voor Prinses Amalia een plan van aanpak opgesteld voor de realisatie van het PIMS. Daarbij zijn de mogelijkheden voor een golfvoorspellingssysteem afgestemd met Deltares en voor nauwkeurige weersvoorspellingen met Meteo Consult.

 

Resultaten KienIA

  • Klanteisen Specificatie PIMS
  • Plan van Aanpak PIMS
Vaardigheden

Gepubliceerd op

3 maart 2015