loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

Nieuwe directeuren! (2023)

Niels Vissers en Gijs Withagen over de visie van KienIA

Sinds 1 januari dit jaar heeft KienIA een nieuwe directie. Niels Vissers en Gijs Withagen namen het stokje over van Niek de Koning, Bob Valentijn en Arjan Koekkoek. In dit artikel stellen zij zich voor en delen ze de visie van KienIA voor de toekomst.

Niels Vissers is 40 jaar oud en woont samen met zijn vrouw en drie dochters in Heerewaarden, in het land van Maas en Waal. Hij heeft een achtergrond in automatisering en energietechniek en werkte voordat hij bij KienIA aan de slag ging bij een grote system integrator. Inmiddels werkt Niels alweer 7,5 jaar bij KienIA. Hij vertelt: “Toen ik aan boord kwam heb ik de commerciële taken van Bob overgekomen. Ik bouwde hierbij met name onze werkzaamheden binnen de inframarkt verder uit, maar managede ook de andere, bestaande markten waarop KienIA zich richt.”

Gijs Withagen is 53 jaar oud en woont in Delft. Samen met zijn vrouw heeft hij vier kinderen. Gijs studeerde Elektrotechniek en werkte ruim 20 jaar bij een bedrijf in software- en hardwareontwikkeling, zowel in de operatie als in leidinggevende functies. “Op zoek naar een nieuwe stap kwam ik 6 jaar geleden bij KienIA terecht”, vertelt hij. “Hier mocht ik datgene gaan doen waarvan ik dacht dat dit het meest zou toevoegen aan de organisatie. Hieruit ontstond een afwisselende functie waarbij ik aan projecten werkte, me bezighield met sales, leiding gaf aan collega’s en mijn tenderervaring inzette.”

 

Een nieuwe rol

Binnen KienIA was al langer bekend dat het doel van Bob, Arjan en Niek was om op een bepaald moment het stokje over te dragen. Niels: “Als organisatie werkten we hier al langer naartoe. De directiewissel kwam dan ook niet als een verrassing. In 2021 vroeg Bob mij of ik zijn rol in de directie over zou willen nemen. Dat wilde ik graag doen, maar wel met iemand naast me waarop ik 100% kan varen.”

“Toen mij gevraagd werd of ik samen met Niels de directierol over wilde pakken, heb ik hier goed over nagedacht”, vertelt Gijs. “Wat voor mij de doorslag gaf om ja te zeggen was niet de rol op zich, maar de rol binnen deze organisatie. Wij hebben een ontzettend leuk team dat heel zelfstandig werkt en waarbinnen we de ondersteunende taken samen verdelen. We doen het echt met zijn allen. Dat is het mooie wat Niek en Bob hebben neergezet. Niels en ik geloven hierin, staan hierachter en willen dit als nieuwe directie verder brengen.”

Overgang

In een periode van twee jaar zorgden de oude en nieuwe directie voor een naadloze overgang. Gijs: “Stap voor stap brachten we de verschillende directietaken in kaart en namen Niels en ik steeds meer taken over. Op 1 januari 2023 was de directiewissel officieel. Wel zijn Niek, Bob en Arjan nog aanwezig als adviseurs en om de laatste zaken over te dragen.” De overgang verloopt soepel en natuurlijk. “Natuurlijk zijn wij andere personen, maar voor zowel klanten als collega’s gaan de zaken door zoals ze dit gewend zijn”, zegt Niels. “Naast onze directierol zijn we ook allebei nog steeds betrokken bij projecten. Dit blijft zo, al dan wel meer op hoofdlijnen. Zelf blijf ik bijvoorbeeld nog mijn commerciële taken voor de inframarkt uitvoeren. Vanwege mijn relaties hierin, maar vooral omdat ik het leuk vind.”

 

Het beste en leukste IA-bedrijf

Het belang van automatisering voor onze samenleving wordt steeds groter. Onze infrastructuur wordt steeds intensiever belast en is op veel plaatsen hard aan onderhoud toe. De energietransitie vereist slimme netwerken waarin vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. En er zijn steeds minder mensen beschikbaar om alle techniek te bedienen en te beheren. Tegelijkertijd stelt onze moderne samenleving steeds hogere eisen aan veiligheid en duurzaamheid. Wij zien dan ook grote uitdagingen in ons werkveld. Zowel op het klassieke IA-vlak: de bediening, besturing en bewaking. Maar ook steeds nadrukkelijker op het gebied van informatisering, operationele techniek, cybersecurity en machineveiligheid. KienIA is op al deze vlakken specialist en ondersteunt haar klanten daarbij.

Niels: “KienIA is het beste en leukste IA-bedrijf van Nederland. En dat willen we ook blijven. Onze collega’s zijn ambitieus. Wij willen projecten doen waar we trots op kunnen zijn, en onze klanten helpen op een manier waarop we zelf ook geholpen willen worden. We gaan voor een duurzame samenwerking met klanten en partners in de markt, waarin we met elkaar groeien en steeds beter worden. Zo leveren we een maatschappelijke en inhoudelijk goede bijdrage aan grote, complexe projecten en kunnen we écht impact maken.”

 

Gecontroleerd groeien en blijven verbinden

Gijs: “Om in impactvolle projecten een rol van betekenis te kunnen spelen, heb je volume nodig. Onze kracht is het collectief. Samen weet je meer dan alleen en kun je impact maken. Bovendien hebben we verschillende disciplines in huis die elkaar kunnen versterken.” Niels vervolgt: “De komende tijd willen we stabiel en gecontroleerd groeien. Het gaat ons niet om groei op zich, maar om groei om de kwaliteit te borgen. Het hoofddoel is om werk te doen wat we inhoudelijk leuk vinden, waar we trots op zijn en waarmee we het verschil maken voor onze klanten. Vaak maken we hiermee ook Nederland een beetje leuker, mooier, veiliger en leefbaarder.”

Groeien van 20 naar 40 collega’s is iets anders dan groeien van 40 naar 70 collega’s. Niels: “We komen in een andere groeifase. Waar onze collega’s elkaar nu allemaal goed kennen en weten te vinden, wordt dit lastiger wanneer we verder groeien. Om de fijne en sterke KienIA-sfeer en -cultuur te behouden, gaan we dan ook nog bewuster de verbinding met elkaar opzoeken. Onze kantoordag op vrijdag speelt daarin een belangrijke rol.” Gijs: Daarnaast kun je denken aan het leggen van verbindingen tussen vakgroepen en klantgroepen, het organiseren van extra themasessies om zaken uit te leggen en het verbreden van onze groep leidinggevenden, zodat we KienIA met een bredere groep mensen dragen.”

 

Trots en sterk

“We zijn enorm trots op waar we nu staan”, stellen Niels en Gijs. “We werken aan hele gave, toonaangevende projecten, zoals grote infrastructurele werken en belangrijke keringen, watersystemen en warmtenetten. Hierdoor werken collega’s met plezier bij KienIA en trekken we nieuwe collega’s aan. KienIA maken we samen. Door de noodzakelijke stappen te zetten bieden we klanten, maar ook (nieuwe) medewerkers de continuïteit en het vertrouwen om op ons te blijven leunen – nu en in de toekomst. Wij hebben er zin in!”

Annemiek Veenendaal