loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

De noodzaak en het plezier van het opleiden van talenten (2016)

In-house opleiden als oplossing tegen het gebrek aan starters met IA kennis

Met de ambitie om het beste industriële automatisering (IA) adviesbureau te zijn en te blijven, is KienIA op zoek gegaan naar nieuwbakken technisch IA talenten. In de zoektocht naar jonge aanwas bleek het aantal geschikte starters met parate IA kennis erg schaars. Daarom zijn wij begonnen met het in-house opleiden van technisch afgestudeerden tot IA vakbroeders van de toekomst. Inmiddels hebben we vier enthousiaste junioren opgeleid en zijn de volgende junioren in aantocht. In dit artikel een beschrijving van het traineeship en de resultaten.

KienIA zijn invulling van het traineeship

De invulling van het traineeship bestaat uit een startopdracht, interne opleidingen en ondersteuning in projecten onder begeleiding van collega’s.

Figuur 1: Indeling tweejarig traineeship

Figuur 1: Indeling tweejarig traineeship

Voor de trainees bestaat de eerste twee maanden van hun werkende leven uit een in-house startopdracht. Onder begeleiding van twee collega’s werken de trainees aan een fictief mini IA project. Gedurende deze opdracht komen diverse facetten van de IA naar voren. Zowel het theoretische aspect als de praktijkervaring komt aan bod, waarmee een basis voor werken in de wereld van de IA is gelegd. Tevens wordt in een korte tijd intensief kennis gemaakt met onze organisatie en de bijbehorende sfeer. foto training

Naast de relatief praktisch georiënteerde startopdracht, wordt middels periodieke interne trainingen invulling gegeven aan  de verdieping  in de theorie achter de IA. Tijdens deze trainingen draagt een collega zijn of haar kennis en kunde over aan de trainees. Dit zijn vaak interactieve trainingen waarin de focus ligt op een specifiek deelgebied van IA. Uiteraard is er ook naast de trainingen altijd de ruimte om collega’s om hulp te vragen. Binnen KienIA zetten we namelijk actief in op kennisoverdracht van de ervaren collega’s op de minder ervaren collega’s.

Met het afronden van de startopdracht en theoretische kennis van de collega’s in de rugtas is het tijd om te starten met echte projecten. In samenwerking met een collega bieden praktijkprojecten bij de klant de ervaring om van een trainee uit te groeien tot een heuse vakbroeder. Op basis van achtergrond en persoonlijke voorkeur kan de trainee vervolgens zijn of haar eigen specialisme binnen de IA ontwikkelen.

Positieve ontwikkelingen

De komst van jonge mensen brengt veel goeds. Met een frisse blik en een gezonde dosis gedrevenheid en passie, zorgen de trainees voor vernieuwde energie en inzichten binnen ons bedrijf. Daarnaast worden “ervaren” krachten aangespoord kennis te delen en door te groeien. Dit legt de basis om ons te blijven ontwikkelen.

Een ander positief resultaat is de oprichting van de groep KienBasis. De trainees hebben deze groep zelf opgestart. KienBasis helpt op verschillende manieren bij de ontwikkeling van de organisatie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • organiseren van workshops ter kennisdeling;ontwikkeling kienbasis
  • onderzoek doen naar innovatieve methodieken;
  • het toegankelijk maken van de reeds aanwezige kennis;
  • helpen bij het continue verbeteren van het traineeship.

 

Met het traineeship is een start gegeven voor de ontwikkeling van de vakbroeders van de toekomst, en geeft het daarmee invulling aan de gewenste verjonging van de organisatie. Het traineeprogramma is een succes en we gaan er dan ook dit jaar weer mee door!

Heb je interesse om te starten als trainee?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Annemiek Veenendaal