Autonomie is een van onze kernwaarde

Autonomie is een kernwaarde binnen onze organisatie. Tegelijkertijd is KienIA de afgelopen jaren flink gegroeid en zetten we deze lijn de komende tijd door. Hoe kunnen we de waarde autonomie ongeacht deze groei vasthouden? En welke mate van autonomie is eigenlijk passend? Om deze vragen te beantwoorden en de autonomie binnen onze organisatie te borgen, doken we in de theorie en voerden we een onderzoek uit onder onze collega’s. KienIAnen Michiel Jung en Vincent de Gelder praten je bij.

Samen met doelgerichtheid en de ontwikkeling van kennis, is autonomie een belangrijke factor voor intrinsieke motivatie. Deze motivatie is vervolgens weer essentieel om een goede kwaliteit werk te leveren, voor betrokkenheid, werkplezier en dus retentie van personeel en tevreden klanten. Maar wat is dan de ideale mate van autonomie? “Dat is erg persoonlijk”, vertelt Vincent. “De één heeft meer behoefte aan kaders dan de ander. In de definitie die wij hanteren, ervaren autonome KienIAnen ondersteunende kaders bij het uitvoeren van hun werk en kiezen zij zelf hoe ze de klant willen helpen.

Succesfactoren voor autonoom werken

Michiel: “Als startpunt voor ons onderzoek, bekeken we wat autonomie eigenlijk inhoudt en hoe andere bedrijven hiermee omgaan. Wat heeft het hen gebracht en wat zou het ons kunnen brengen? Hieruit bleek dat er een vijftal zaken zijn die een must zijn om autonoom werken succesvol te laten zijn.” Deze succesfactoren voor autonoom werken zijn:  

  • Collega’s krijgen (inhoudelijke) feedback op hun werk. 
  • De bedrijfsdoelen zijn voor iedereen duidelijk. 
  • Er is ruimte om te leren van fouten. 
  • Er is geen/weinig (schijn van) micromanagement. 
  • Collega’s hebben invloed op de strategie en het beleid. 

Michiel vervolgt: “Vervolgens voerden we een enquête uit onder alle collega’s om inzichtelijk te maken hoe zij autonomie in hun werk ervaren. Daarna gingen we met een aantal van hen in gesprek over de zaken die uit de enquête naar voren kwamen.”

Uitkomsten en adviezen

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrijwel iedereen bij KienIA veel waarde hecht aan autonomie. Hoewel collega’s tevreden zijn over de autonomie die zij hebben, zijn er ook verbeterpunten. Vincent: “Op basis hiervan brachten we een aantal adviezen uit aan onze strategiegroep; een groep collega’s die zich bezighoudt met de strategie van KienIA.’’ Collega’s zouden bijvoorbeeld graag meer inzicht en inspraak willen hebben op het gebied van arbeidsvoorwaarden. We adviseerden daarom om hen meer te betrekken bij de totstandkoming hiervan en hen meer over de arbeidsvoorwaarden mee te laten praten. Voor wat betreft persoonlijke ontwikkeling zijn de voorwaarden aanwezig om deze in eigen hand te hebben. Wel is het hierbij belangrijk dat senioren beschikbaar zijn om hun kennis over te dragen en junioren op weg te helpen bij het opstellen van een groeipad. Op het gebied van tools bleek de behoefte aan autonomie juist beperkt. Met behoud van de vrije keuze uit tools zouden we hiervoor een menukaart als hulpmiddel kunnen ontwikkelen.”

Stappen zetten

“De resultaten van het onderzoek zorgen ervoor dat wij onze organisatie gericht kunnen blijven ontwikkelen”, vertelt Michiel. “Het initiatief voor dit onderzoek is daarbij zelf ook alweer een mooi voorbeeld van de autonomie die er binnen KienIA is. De komende tijd gaan we stap voor stap aan de slag met de gegeven adviezen. Zo blijft autonomie op onze agenda staan.”

Wil jij meer weten over KienIA en onze manier van werken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.