Om onze starters kennis te laten maken met ons vakgebied en onze manier van werken zelf te ervaren, gaan zij aan de slag met een startopdracht. Dat gold ook voor Steven Strikkers en Basile Wieser, die bekeken hoe de pop-up schaatsbaan in Rotterdam haar automatisering kan  optimaliseren.

Basile Wieser ging na zijn studie Biomedische Technologie per 1 september 2023 aan de slag bij KienIA als architect. Steven Strikkers volgde de opleiding Sustainable Business and Innovation en startte op 1 juni 2023 bij KienIA als projectmanager/adviseur. Steven: “In opdracht van de schaatsbaan in Rotterdam gingen we aan de slag met het optimaliseren van automatisering. De ijsbaan wil hiermee graag energie besparen, het aantal lekkages verminderen en een betere ijskwaliteit realiseren.”

Huidige situatie in kaart

Voordat ze aan de slag gingen met de daadwerkelijke opdracht, een plan voor het optimaliseren van de automatisering, brachten Steven en Basile eerst de huidige situatie in kaart. Basile: “We keken hiervoor onder de motorkap van de ijsbaan, naar de aansturingen, software, maar ook de hardware. Hieruit kwamen verschillende zaken naar voren. KienIA heeft 10 jaar geleden de schaatsbaan geholpen bij ontwikkeling van de eerste automatiseringsslag. Deze automatisering werd echter niet meer gebruikt, omdat de schaatsbaan dacht dat hierdoor lekkages ontstonden. Toen wij met de opdracht startte vond de bediening dan ook met de hand plaats. Ook werkte de hardware niet zoals zou moeten.”

Op zoek naar de oplossing

“We ontdekten dat de lekkages waarschijnlijk een andere oorzaak hebben dan werd gedacht”, vertelt Steven. “De regeling van de ijsbaan ging afwisselend 20 minuten aan en 20 minuten uit, zodat er maar vier van de tien secties tegelijkertijd aan het pompen waren. Dit is slim met het oog op de energie, maar zorgt ook voor een aantal problemen. Zo maakt de ijsbaan gebruik van een zware ijsschuifmachine die het ijs glad maakt. Op het moment dat de regeling uitstaat terwijl de machine actief is, staat er geen druk op de leidingen. Zonder deze tegendruk kunnen er makkelijk lekkages ontstaan. Door in plaats van de aan- en uitregeling te werken met een regeling met lagere, maar wel constante flow, is er wél altijd tegendruk en vermindert de kans op lekkages. Daarnaast tackel je hiermee het verschil in temperatuur over de gehele baan, dat zorgt voor golven – hoogteverschillen – in het ijs. Een constante flow komt dus ook de kwaliteit van het ijs ten goede. Hiermee kan de schaatsbaan niet alleen een flinke efficiëntieslag maken, maar is er ook minder handmatige bediening nodig, waardoor er FTE’s bespaard worden.”

Orde op zaken stellen

Basile vertelt: “Pas nadat je orde op zaken hebt gesteld, kun je verder gaan optimaliseren. Hier hebben we de ijsbaan in geadviseerd. Bijvoorbeeld door een advies om haar hardware te verbeteren, zoals de leidingen en verbindingstukken. Ook brachten we de ijsbaan in contact met een programmeur die kan helpen om de huidige sturing weer uit te kunnen voeren. Vervolgens is het zaak om de nieuwe regelingen in te regelen.” Steven vult aan: “We hebben ook nagedacht over de assemblage van de pop-up schaatsbaan. Deze vindt plaats bij kamertemperatuur, waarna de temperatuur 30 graden Celsius omlaag gaat. Hierdoor krimpt het materiaal van bijvoorbeeld klemmen en kunnen deze hun klemmende werking verliezen, ook al waren ze bij kamertemperatuur goed vastgedraaid. Ook dit soort zaken namen we op in het rapport. We maakten bovendien een testplan om in de zomer – buiten het schaatsseizoen – te gaan testen met het werken met een hogere druk. Ook daardoor kan de schaatsbaan namelijk een flinke efficiëntieslag realiseren.”

Samen sterk

Het resultaat van de startopdracht is een plan waarmee de ijsbaan haar basis terug op orde te brengen én een advies om vervolgens de automatisering verder te optimaliseren. Indien gewenst kan KienIA hierbij ondersteunen. Steven: “Het was een leuk en leerzaam project om aan te werken, zowel op het gebied van technologie als klantcontact. Gedurende de opdracht werden we begeleid door collega’s Elles de Vries en Thomas van der Horst. Het was fijn om hen en ook andere collega’s over een aantal aspecten vragen te kunnen stellen en in hen een klankbord te hebben. Bij KienIA staan we echt samen sterk!” Basile vult aan: “Aan het einde van de opdracht zijn we met collega’s gaan schaatsen op de ijsbaan in Rotterdam. Een mooie en passende afsluiting!”.