loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

Klimaatautomatisering (2020)

Trainees Joshua en Ruben vertellen over hun startopdracht

Recent zijn wij gestart als trainee bij KienIA.  Onze startopdracht is het vervangen van de besturing van de klimaatinstallatie in ons eigen kantoor in Hardinxveld-Giesendam. Het doel van de startopdracht is kennismaken met het vak industriële automatisering door middel van het doorlopen van het volledige V-Model in een praktisch project.

De huidige besturing stamt uit 1998. Het onderhoud wordt steeds lastiger door het verdwijnen van de kennis en de beperkte beschikbaarheid van de onderdelen. Het wordt dus tijd om de installatie te vernieuwen.

Zo gezegd zo gedaan? Nou, niet helemaal. De voornaamste eis van deze opdracht is dat de functionaliteit van de klimaatinstallatie en dus de werking van de installatie onveranderd blijft. De verouderde documentatie maakte van deze eis een uitdaging.

Het in kaart brengen van de bestaande functionaliteiten, de fysieke installatie en de technische werkingen kostte ons veel tijd en puzzelwerk. Daarbij hielp het niet mee dat de veranderingen die hebben plaatsgevonden gedurende de afgelopen 22 jaar niet goed zijn bijgehouden.

Het functionele ontwerp hebben we afgerond. Nu zijn we in contact met de leverancier/beheerder van de klimaatinstallatie om een juiste klimaatcontroller te selecteren. In de laatste stap gaan we de nieuwe besturing daadwerkelijk samen met de beheerder realiseren.

Voor de geïnteresseerde een inhoudelijke toelichting van de installatie

De ketel bestaat uit een aantal facetten, de belangrijkste lichten wij hier kort toe.

cv-ketel

De cv-ketel is verantwoordelijk voor het verwarmen van de kantoorruimtes. De ketel verwarmt water tot een door de besturing te bepalen temperatuur, het verwarmde water wordt vervolgens door het circuit rondgepompt naar alle radiatoren. De radiatoren stralen de warmte vervolgens uit, waardoor het pand op temperatuur komt.

Luchtbehandeling

De luchtbehandelingskast (LBK) heeft een tweetal functies, het pand voorzien van warme of koude verse lucht. Voor het leveren van de warme en koude lucht maakt de LBK gebruik van een verwarmingsbatterij voor het verwarmen en een DX-koeler voor het koelen van de lucht.

Warmtewisselaar

Voor het verwarmen van de lucht maakt de LBK gebruik van een zo gehete verwarmingsbatterij. De verwarmingsbatterij fungeert als een warmtewisselaar, deze wordt door de cv-ketel voorzien van warm water waarna de verwarmingsbatterij de aangevoerde lucht opwarmt en een bepaalde temperatuur bereikt. De van buiten af komende verse (en koude) aangevoerde lucht wordt opgewarmd tijdens het passeren van de verwarmingsbatterij.

Annemiek Veenendaal