Dat 3B – het bedienen, besturen en bewaken van de automatisering van objecten – één van de specialismes van KienIA is, is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Maar wist je ook dat we op dit vlak niet alleen organisatorisch en qua planning ondersteunen, maar ook technisch inhoudelijk? Eén van onze experts op dit gebied is Arjan Kronemeijer. In dit artikel vertelt hij hoe dit zit en aan wat voor projecten hij zoal werkt.

Arjan Kronemeijer heeft een technische achtergrond: hij ging naar de LTS, MTS en HTS en werkte vervolgens als PLC-programmeur en inbedrijfsteller van installaties. Vijftien jaar geleden maakte hij de overstap van de praktijk naar een ingenieursbureau, waar hij zijn kennis en ervaring inzette bij het opstellen van contracten, het ontwerpen van besturingen en het uitvoeren van onderzoeken voor met name (spoor)bruggen. Twee jaar geleden ging hij aan de slag bij KienIA, waar hij als adviseur eenzelfde rol vervult, nu op het gebied van bruggen en sluizen.

Een andere kant van 3B

“Het mooie van KienIA is dat je hier op basis van jouw kennis, ervaring en voorkeuren je eigen rol kunt pakken”, vindt Arjan. “Dit zorgt in mijn geval voor een technisch inhoudelijke blik op 3B. Mijn jarenlange praktijkkennis komt goed van pas bij het opstellen van adviesrapportages, maar bijvoorbeeld ook het testen door middel van een SAT (Site Acceptance Testing). Wanneer een brug reageert op een manier die in de fabrieksomgeving niet is voorzien, kan ik op basis van mijn ervaring sneller de vinger op de zere plek leggen en samen met de programmeur en inbedrijfssteller kijken wat mogelijke oplossingen zijn. Daarbij vind ik het ook leuk om mijn kennis en ervaring over de dragen aan (jonge) KienIAanen die deze kennis nog niet hebben. Zo kunnen zij hier ook weer klanten mee helpen.”

Een aantal voorbeelden van projecten waaraan Arjan werkte:

Calandbrug
Toen de Calandbrug van ProRail overgedragen zou worden aan Rijkswaterstaat, wilde deze organisatie allereerst inzicht krijgen in de brug. Wat was bijvoorbeeld de leeftijd en de staat van de installaties? En in hoeverre voldoet de brug aan de Landelijke Bruggen- en Sluizenstandaard (LBS)? Deze vragen legde Rijkswaterstaat bij KienIA neer. Arjan: “Wij hebben deze en andere vragen beantwoord in een rapportage. Hierbij gaven we bovendien een advies om zaken te verbeteren. Ook keken we in hoeverre het 3B bouwblok van Rijkswaterstaat toepasbaar was en zo niet: welke wijzigingen er nodig waren aan het bouwblok en/of de installatie. Hiervoor moesten we best diep in de installatie duiken en was technische kennis dan ook een must.”

Prins Willem-Alexandersluis
Een soortgelijk project voerden we uit bij de Prins Willem-Alexandersluis. Arjan: “Bij dit project hielpen we Rijkswaterstaat om inzicht te krijgen in de opbouw en staat van de huidige installatie, met name voor wat betreft de 3B-besturing. Ook hier werd weer gekeken in hoeverre het object voldeed aan de LBS. En ook hier werd weer een rapportage gemaakt, inclusief adviezen om de bediening, besturing en bewaking naar een hoger niveau te brengen. Een belangrijke voorwaarde bij dit project was dat de opdrachtgever de redelijke nieuwe PLC graag wilde blijven gebruiken.”

Haringvlietbrug
Bij het vervangen van de besturingen van de Haringvlietbrug vroeg aannemer Croonwolter&dros KienIA om zich over de functionele veiligheid te buigen. Arjan: “Hierbij was het niet alleen zaak om te zorgen voor een goede veiligheid van de 3B-besturing die werd vervangen, maar ook van de logische functievervullers eromheen. De aannemer is namelijk verantwoordelijk voor het totale plaatje. Bij dit project keek ik bijvoorbeeld naar de ontwerp- en integratiedocumenten en hield ik me bezig met testen, verificaties, validaties en de uiteindelijke oplevering in relatie tot functionele veiligheid. Een mooi project waarin ik zelf ook veel geleerd heb over hoe de bouwblokken van Rijkswaterstaat technisch inhoudelijk in elkaar zitten en toegepast moeten worden.”

Van softwarefunctionaliteiten tot contracten

“Een goede samenwerking met de opdrachtgever en andere betrokken partijen is bij deze projecten belangrijk”, stelt Arjan. “Je moet elkaar vertrouwen, maar ook kritisch durven zijn naar elkaar. Naast de hierboven genoemde projecten kijk ik vanuit mijn ervaring als PLC-programmeur ook wel eens mee naar (PLC) software, waarbij ik de functionaliteit achterhaal en vastleg – bijvoorbeeld om te onderzoeken in hoeverre de veiligheidsfuncties in de software zijn verwerkt. Dit geeft een beeld van de werkzaamheden die zijn verricht en leidt regelmatig tot interessante bevindingen. Ook in deze gevallen maak ik een ontwerp op basis waarvan aanpassingen en verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast help ik regelmatig bij het opstellen van contracten die in de markt worden gezet. Door mijn technische kennis heb ik een goed beeld van wat een aannemer nodig heeft om een goede aanbieding te kunnen maken.”

Kortom: ook als het gaat om een technisch inhoudelijke blik op 3B ben je bij KienIA aan het juiste adres. Ben jij benieuwd naar onze technisch-inhoudelijke blik op jouw 3B-project? Of zou je zelf ook wel aan de slag willen binnen ons bedrijf? Neem contact met ons op.