CE Markering Sluis Eefde – Lock to Twente

Sluis

De klant

Vanwege de verwachte toename van het aantal vrachtschepen op het Twentekanaal heeft het consortium Lock to Twente in 2016 opdracht gekregen van Rijkswaterstaat om naast Sluis Eefde een tweede sluiskolk te realiseren. De monumentale Sluis Eefde is gesticht in 1933 en bevindt zich tussen het Twentekanaal en de IJssel.

Het consortium Lock to Twente (L2T) bestaat uit de TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP. De tweede sluiskolk verkort de wachttijden en maakt de belangrijke toegang tot Twente (‘de poort van Twente‘) minder kwetsbaar bij onderhoud en calamiteiten. Als deze poort gestremd is kan geen enkel schip vanaf de IJssel bij de havens in Almelo, Hengelo of Enschede komen.

Het project

Lock to Twente is verantwoordelijk voor de bouw van de tweede sluiskolk, de Noordersluis, en het onderhoud voor de komende 27 jaar. Daarnaast werd de bestaande monumentale sluis (nu de Zuidersluis genoemd) ingrijpend gerenoveerd. Doordat dit een monumentale sluis is, ontstonden bij renovatie uitdagingen op het gebied van machineveiligheid. Hierdoor is de dialoog en samenwerking tussen Rijkswaterstaat, als eigenaar en fabrikant van de gerenoveerde sluis en Lock to Twente als aannemer die de onderhoudswerkzaamheden coördineert en uitvoert, van groot belang.

Bijdrage en resultaten KienIA

In de laatste fase van het project heeft KienIA de coördinatoren van Rijkswaterstaat en Lock to Twente op het gebied van machineveiligheid begeleid. Onder andere door het opstellen van een Plan van Aanpak voor het treffen van de laatste risico reducerende maatregelen, het bewaken van de voortgang en de voorbereidingen voor het CE-markeren van de Zuidersluis.

Eind juni zijn de werkzaamheden afgerond en is de sluis CE-gemarkeerd. Op donderdag 1 juli 2021 werd het sluiscomplex bij Eefde officieel geopend. Dit vond plaats door een feestelijke (digitale) bijeenkomst op het Sluiscomplex met interviews, filmfragmenten en de officiële openingshandeling.

Wil je meer informatie over dit project? Lees meer op https://openingsluiseefde.nl/ of kijk onderstaande video.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

16 maart 2023