loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

Renovatie zonder innovatie is geen optie! (2021)

Maatschappelijke ontwikkelingen maakt innoveren en digitaliseren noodzakelijk.

Het belang en de hoeveelheid industriële automatisering neemt toe. Veel organisaties zien in toenemende digitalisering een oplossing voor de vele uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden.
Maar.. de meeste bedrijven hebben ook nog een flinke hoeveelheid verouderde automatiseringssystemen. De urgentie om deze systemen operationeel te houden leidt bij veel organisaties tot een vervangingsproject. Het gevaar ligt op de loer om “as-is” te vervangen en de ó zo noodzakelijke innovaties te vergeten.

Hieronder een toelichting aan de hand van een drietal voorbeelden.


‘Renoveren “as-is” betekent stilstand’

Maatschappelijke ontwikkelingen maakt innoveren en digitaliseren noodzakelijk.
Uitdagingen zoals verduurzaming, vergrijzing en cybersecurity kunnen niet of maar erg moeizaam met bestaande IA opgelost worden. Nieuwe gestandaardiseerde automatisering levert veel meer en veel accurate data op over het functioneren van de bedrijfsmiddelen. Deze data kun je analyseren en gebruiken voor het verbeteren van je bedrijfsprocessen.

Energieverbruik verlaag je bijvoorbeeld door exact te weten welke productielocatie het minste energie verbruikt. Overbodig onderhoud voorkom je door draaiuren bij te houden en grondstofverbruik kun je optimaliseren door analyses van productiedata. Als je “as-is” renoveert moet je het meestal doen met minder en/of minder goede data. Hierdoor mis je kansen om te verduurzamen en sta je in wezen stil.


‘Komende decennium zal 40% van de werkende populatie pensioengerechtigd worden.’

Een ander thema dat moderne IA vraagt is vergrijzing. Van onze vakbroeders zal niet iedereen direct achter de geraniums gaan zitten. Maar de beschikbaarheid van de in afgelopen 40 jaar opgedane kennis over de operatie en werking van de systemen neemt in rap tempo af.

Deze kennis moeten we overdragen aan nieuwe generaties die gemiddeld veel korter werken voor één organisatie. Hier biedt nieuwe IA een oplossing door kennis te borgen in systemen. Denk aan Digitale Tweelingen, OTAP-straten, onderhoudssystemen en online beschikbare documentatie.


‘Cyberaanval legt grote brandstofpijplijn in Amerika plat’      

Ons laatste voorbeeld betreft cybersecurity. De relevantie van dit onderwerp behoeft vast geen toelichting meer. Jezelf beschermen dwingt organisaties om de automatisering op orde te brengen. En dit lukt nou eenmaal een stuk gemakkelijker in een nieuw systeem waarbij je cybersecurity integraal in het ontwerp hebt meegenomen. Patches installeren, je systeem actueel houden, in een nieuwe en gestandaardiseerde automatiseringsomgeving gaat dit veel makkelijker. Ook hiervoor geld dat renoveren zonder innoveren geen optie is.


Renoveren? Het begint met IA-beleid

Ga je renoveren? Integreer innoveren. Alleen dan is het mogelijk om de maatschappelijke vraagstukken aan te gaan. Start met het opstellen van IA-beleid. IA is een strategisch productiemiddel. Weet wat de IA moet bijdragen aan de toekomstdoelen van je organisatie. Dan zal IA geld opleveren in plaats van kosten.

 

Annemiek Veenendaal