loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

UAV is ongeschikt voor industriële automatisering (2016)

We gebruiken de verkeerde voorwaarden

 

De bij PA-projecten gebruikelijke standaardvoorwaarden, bijvoorbeeld UAV 2012, zijn vaak ongeschikt. Veel voorwaarden houden geen of onvoldoende rekening met zaken zoals:

  • intellectueel eigendom;
  • innovatief onderhoud;
  • hosting van de oplossing in een extern datacenter;
  • toepassen van cloudoplossingen;
  • toepassen van abonnementsmodellen;
  • omgang met persoonsgegevens.

Het toepassen van verkeerde standaardvoorwaarden zorgt er onder andere voor dat de opdrachtgever niet optimaal profiteert van kennis uit de markt. Daarnaast loopt de opdrachtgever risico’s, omdat essentiële zaken niet in het contract zijn geregeld. Het is dus tijd om dit beter te gaan doen.

De gebruikelijke standaardvoorwaarden zijn geschreven voor civiele- en werktuigbouwkundige projecten. Voor automatiseringsprojecten zijn betere standaardvoorwaarden zoals de zogenaamde ‘algemene rijksvoorwaarden voor bij IT-overeenkomsten’, ook wel de ARBIT genoemd.

 

Voorbeelden van wat er fout kan gaan

Het eerste voorbeeld betreft intellectueel eigendom. Gebruikelijke standaardvoorwaarden houden hier geen of onvoldoende aanbestedenrekening mee. De overdracht van het intellectueel eigendom naar de opdrachtgever moet dan in het bijbehorende contract geregeld worden. Deze contractvoorwaarden houden vaak een totale overdracht van het intellectueel eigendom van leverancier naar opdrachtgever in, of wanneer dat niet mogelijke is een overdracht van de broncode en bijbehorend een onbeperkte licentie. Dit gaat echter voorbij aan de belangen van de leverancier en is vaak niet in het belang van de opdrachtgever. De totale overdracht van het intellectueel eigendom sluit het gebruik van standaardoplossingen door de leverancier namelijk uit. De leverancier gaat immers niet het intellectueel eigendom overdragen of een onbeperkte licentie geven van onderdelen van zijn product. Dit zou immers zijn bedrijfsmodel schaden.

Specifiek voor automatiseringsoplossing geschreven standaardvoorwaarden bevatten wel een gebalanceerde regeling met betrekking tot intellectueel eigendom. Eentje die zowel aan de belangen van de opdrachtgever als van de leverancier tegemoetkomt.

Een ander voorbeeld waar standaardvoorwaarden onvoldoende rekening mee houden, is het innovatief onderhoud van de geleverde PA-oplossing. Vanwege de snelheid van technische ontwikkelingen is elke PA-oplossing na levering al verouderd. Om dit te voorkomen is flexibel, innovatief onderhoud noodzakelijk. Hierbij voorziet de leverancier de geleverde oplossing regelmatig van updates en indien gewenst van nieuwe functionaliteit. Zoals gezegd houden de gebruikelijke standaardvoorwaarden geen rekening met dergelijk innovatief onderhoud. Goede voorwaarde voor de automatisering faciliteren innovatief onderhoud en bevatten hiervoor een specifieke regeling.

 

Altijd goed blijven nadenken

Willen we hiermee zeggen dat het gebruik van specifiek op de automatisering gerichte standaardvoorwaarden een oplossing biedt voor alle problemen? Nee zeker niet!

Wat we duidelijk willen maken is dat automatisering specifieke problemen met zich mee brengt en dat het verstandig is om goed na te denken over welke voorwaarden hier het best bij passen. Wij helpen u hierbij uiteraard graag.

Annemiek Veenendaal