“De mogelijkheid om meerdere rollen te vervullen bij KienIA maakt het erg leuk, uitdagend en

Ronald Weelenafwisselend. Afhankelijk van de klantvraag kunnen we dit vormgeven. Ik haal er veel plezier uit om afwisselende projecten bij verschillende klanten op te pakken. Al geldt dit overigens niet voor iedereen bij KienIA, voor de liefhebber hebben we ook grote lange termijn projecten bij één klant.

Het is leuk dat beide mogelijk is bij KienIA. Zelf krijg ik de meeste energie van de afwisseling van meerdere projecten.”

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

RET – 3 dagen

“Op dit moment ben ik aan de slag bij de RET als projectmanager van zowel een project voor de infrastructuur als een project voor de metro. Samen met het ingenieursbureau van RET werk ik aan beide projecten. Het project in de infrastructuur betreft het vervangen van de Afstandsbediening Tractie (ABT). Hiermee wordt de energie bewaakt en geschakeld op het tram- en metronet van de RET. Het ABT is meer dan 15 jaar oud en moet vervangen worden door een systeem dat minimaal weer 15 jaar meegaat. Dit project is nu in de aanbestedingsfase.

In mijn tweede project werken we aan vervanging van het Train Control and Management System (TCMS) én het Rijtuig Informatie Systeem (RIS) van de metroserie 5300 en 5400. Dit is vrij vertaald de boardcomputer van de metro waarmee cruciale systemen bewaakt en aangestuurd worden. Momenteel zijn wij bezig met de proefombouw en in het voorjaar starten we met de serieombouw van alle 81 rijtuigen. Dit project is een belangrijke stap om de metro weer tot ver voorbij 2030 fit te houden.

Voor de uitvoering van deze projecten ben ik circa drie dagen aanwezig bij de RET en maak ik ook onderdeel uit van de groep projectmanagers, onderdeel van het ingenieursbureau.”

 

Gemeente Den Haag – 1  dag

“Ongeveer 1 dag in de week ondersteun ik de Gemeente Den Haag en zes andere gemeentes met een nieuw overstortmeetsysteem voor het rioolstelsel. De aanbesteding is net afgerond begin 2020 starten we samen met de aannemer met de realisatie. De bestekstukken zijn opgesteld door  vertegenwoordigers van de gemeentes en collega’s van KienIA. Tijdens de uitvoering ben ik de directievoerder. Dit houdt o.a. in het voeren van bouwvergaderingen, bewaken dat aan alle eisen voldaan wordt en eerste aanspreekpunt zijn voor de leverancier

Als laatste ben ik projectleider van  een project voor Rijkswaterstaat waarbij KienIA een onderzoek uitvoert om te bepalen wat nodig is om diverse objecten (bruggen, sluizen en centrales) aan  te sluiten op de nieuwe Corridor Central Scheepvaarverkeer Amsterdam. Op de vrijdag, als alle KienIAnen binnen zijn, werken we hier gezamenlijk aan.”

 

De 10% regeling van KienIA

“Naast mijn werk voor klanten heb je bij KienIA 10% van je tijd te besteden beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling. Het leukste is om dit samen te doen met collega’s. Er zijn verschillende interne projecten en focusgroepen. Ik hou mij bezig met de project management tool Exact online, de focusgroep visie, trends en ontwikkelingen en de focusgroep opleidingen.”

Hieronder mijn agenda van een willekeurig werkweek.

 

Hoe ben je bij KienIA terecht gekomen?

“Ik loop alweer 5 jaar mee bij KienIA en ben in totaal meer dan 20 jaar actief binnen de Industriële Automatisering. Via Diane, de nicht van mijn vriendin, ben ik in gesprek geraakt met KienIA en zag hoe interessant het bedrijf is als je klanten op een hoger niveau wilt helpen. Waar ik eerder als consultant uitvoerend bezig was, ben ik bij KienIA al veel eerder in het proces betrokken. Het grote voordeel hiervan is de invloed die je hebt op wat de oplossing kan en gaat zijn. Ook de impact van de projecten is groot aangezien deze allemaal in het publieke domein liggen. Dit is toch weer heel anders dan werken binnen de industrie. Het is heel gaaf om daar onderdeel vanuit te maken.”

 

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

“Ik hou van sporten, vooral squashen en fietsen als de tijd er is. Maar daarnaast ben ik de laatste tijd ook druk met mijn kleine kinderen en een nieuw huis waar regelmatig nog iets aan moet gebeuren.  Oorspronkelijk kom ik uit Limburg. Mijn vriendin komt uit de Randstad en daar wonen we dan inmiddels ook. Af en toe is het heerlijk om weer eens terug te gaan naar het zuiden en dan met vrienden de kroeg in of naar een voetbalwedstrijd te gaan.”