loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

De wereld wordt ‘smart’… hoe maakt u er een succes van? (2018)

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. SmartGrid, SmartCities, SmartMobility etc. de wereld wordt steeds ‘smarter’. Nieuwe technologieën en slimme automatisering geven eindeloos veel nieuwe mogelijkheden. Hier niets mee doen is eigenlijk geen optie, maar wat zijn verstandige keuzes om te maken? Zaken zoals milieu, vergrijzing en efficiënt omgaan met publieke middelen dwingen u om innovatief te blijven. Onze stelling is dat u moet pionieren om te leren, maar vooral moet werken aan heldere ambities voor uw organisatie om uiteindelijk echt ‘smart’ te worden.

 

Smart = meer automatisering

Vervoersystemen, gebouwen, mensen, machines, infrastructuur, we rusten het allemaal uit met intelligente sensoren en computers. Daarnaast zijn we volop bezig om alles met elkaar te verbinden. Dit levert een oneindige hoeveelheid informatie waarmee we slimme dingen kunnen doen. We hebben het bijvoorbeeld over een SmartGrid (slim managen van onze energie), SmartCity (slim managen van onze stad) of SmartMobility (slim managen van vervoerstromen). Het is evident dat de hoeveelheid automatisering hierdoor alleen maar toeneemt.

 

Pionieren

Wanneer u denkt dat nieuwe technologieën kansen bieden voor uw organisatie is het belangrijk hiermee ervaring op te doen. Dat betekent dus pionieren!

Pionieren gebeurd al op heel veel plekken. We zetten slimme lantaarnpalen neer, plaatsen slimme meters en meten de luchtkwaliteit. Deze experimenten kosten vanzelfsprekend geld. Regelmatig blijken de baten achterafnog al eens tegen te vallen. We leren wat mogelijk is maar vinden het vaak nog moeilijk om aan te wijzen wat slimme technologie bijdraagt aan onze doelstellingen.

 

 

Figuur 1: Deze illustratie geeft de context weer waarin technologische ontwikkeling hun weg vinden in onze samenleving. Een organisatie heeft bestuurlijke doelen. Deze worden beïnvloed door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. De technologische ontwikkelingen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de bestuurlijke doelen maar zijn geen doel op zich. Er moet daarbij wel rekening gehouden worden met belangrijke kaders zoals privacywetgeving en cybersecurity.


Maak beleid om echt smart te worden

Elk organisatie wil vooruit en heeft bestuurlijke doelen. Deze worden beïnvloed door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vergrijzing of het milieu. Het toepassen van slimme technologie kan een waardevolle bijdrage leveren aan het invullen van de bestuurlijke doelen. Maar het toepassen van slimme technologie is uiteraard geen doel op zich.

Als u pioniert dan kunt u toetsen wat de bijdrage is van nieuwe technologie aan de invulling van de bestuurlijke doelen. Hierdoor kunt u strategisch de juiste keuzes maken over welke technologieën werkelijk bij gaan dragen en welke juist geen bijdrage leveren. Om structureel een bijdrage te leveren aan een slimme samenleving is dus beleid nodig. Bestuurlijke doelen moeten worden vertaald naar beleid. Deur tot deur vervoer aanbieden, minder milieubelasting of met lagere kosten meer doen zijn voorbeelden hiervan. Alleen als een organisatie helder heeft welke doelen zij nastreeft zal zij de juiste keuzes kunnen maken en van de smart ontwikkelingen een succes maken?

 

Meer weten of eens sparren over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Arjan of Stefan.

Arjan Koekkoek
arjan.koekkoek@kienia.nl
06-27746789

Stefan van der Kleij
Stefan.van.der.kleij@kienia.nl
06-15417751

 

 

 

Annemiek Veenendaal