loader
MENU
Facebookpagina van Kienia    Volg Kienia op Linkedin   
Ontvang nu het blauwe boekje! LEES VERDER ›

Wij weten al lang waarom automatiseringsprojecten vaak falen (2014)

Mei 2014

Hoe u projectsucces kunt voorspellen

Waarom falen automatiseringsprojecten zo vaak? De Tweede Kamer laat dat nu onderzoeken terwijl er al zoveel wetenschappelijk onderzoek naar heeft plaatsgevonden. Organisaties worden echter nog steeds verrast door uitloop, kostenoverschrijding en falen van projecten. Terwijl uit (inter-)nationale onderzoeken de oorzaken van dit falen wel degelijk bekend zijn. Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat de interne opdrachtgever en de projectleider samen de grootste invloed hebben op het al dan niet falen van het project. 80% van deze faaloorzaken zijn reeds gecreëerd voor de kick-off van het project.

Gemiddeld overschrijden grote automatiseringsprojecten de planning met 45% en het budget met 7%, terwijl er slechts 56% van de beloofde waarde geleverd wordt. 17% van de ICT-projecten gaan zodanig de fout in dat ze het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Zelfs in minder ernstige gevallen blijkt gebrek aan goed projectmanagement het innovatief vermogen van een organisatie sterk te ondermijnen.

Onderstaand een overzicht van de belangrijkste faalfactoren binnen (industriële) automatiseringsprojecten. Deze is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, welke is vertaald naar de praktijk op basis van onze eigen ervaring binnen de Industriële automatisering.

 

Faalfactoren

 

Bronnen:

  • Onderzoek naar 5400 IT projecten door McKinsey en University of Oxford in 2012.
  • The Standish Group, Why large projects fail. Onderzoek naar het falen van projecten door Teun van Aken 1996.
  • Faalfactoren uit Pince2 Projectmanagementmethodiek PWC global projectmanagement survey 2004
  • Praktijk ervaring KienIA met projecten binnen de Industriële automatisering.

Annemiek Veenendaal


Leave a Reply