KienIA en de raakvlakken met het milieu

Onze maatschappij moet verduurzamen en dit gaat niet zonder industriële automatisering. Ons werk wordt er dagelijks door beïnvloed, meestal inspirerend, maar soms ook een beetje onhandig. In dit artikel een overzicht van de verschillende facetten van een steeds duurzamer wordende wereld waar we als IA-ingenieursbureau dagelijks aan werken.

 

IA als middel om installaties efficiënter te maken

Het “verkleinen van de footprint” en een bijdrage leveren aan de “circulaire economie” zijn termen die in vrijwel alle beleidsplannen van onze klanten voorkomen. Dit leidt onvermijdelijk naar het stellen van doelen voor het verminderen van energie- en grondstofverbruik. Industriële automatisering speelt hierin een belangrijke rol. IA zorgt niet alleen voor het efficiënt bedienen en besturen van een installatie, het zorgt ook voor de essentiële informatie (data) over het functioneren van een installatie. Het analyseren van deze informatie leidt tot het vinden van verbeterkansen, wat weer leidt tot het realiseren van betere en efficiëntere installaties.

 

Battery energy storage system (BESS)

Om het elektriciteitsnetwerk stabielte houden bouwt Eneco samen met Mitsubishi een 50MWh batterij. Deze batterij staat in Duitsland en wordt gebruikt voor het opvangen van pieken en dalen in het Duitse net en de omringende landen waaronder Nederland.

 

 

 

IA voor nieuwe groene installaties

Met energiebedrijven als klant leveren wij concreet een bijdrage aan een nieuwe wereld. We dragen ons steentje bij aan de energietransitie door te werken aan de automatisering van o.a. windmolenparken, battery energy storage systems en warmtenetten.

 

CO2 prestatieladder

Wakker geworden door selectie-eisen in tenders zijn we gestart met het verkrijgen van een CO2-prestatieladder certificaat. De overheid stelt steeds vaker de eis dat bedrijven hun werk aantoonbaar milieuvriendelijk uitvoeren. Het hebben van een goede score op de CO2 prestatieladder is hierbij een selectiecriteria. Een must have voor KienIA dus.

 

Ons eigen gebruik

Ons vervoer en ons eigen pand dragen het meest bij aan onze CO2 uitstoot. De meeste KienIA-en zijn intrinsiek gemotiveerd om milieuvriendelijk te handelen. We hebben één collega die de stoute schoenen heeft aangetrokken; hij rijdt nu een 100% elektrisch auto. De rest kiest vooralsnog nog voor een hybride- of een benzine leaseauto. Het bereik en beperkte laadmogelijkheden, zeker in Hardinxveld-Giessendam, wordt nog als onvoldoende praktisch ervaren. Als dienstverlener werken we voortdurend aan verschillende projecten en gecombineerd bij de klant en op ons eigen kantoor. Telewerken gebeurt, maar telkens ervaren we dat echt samenwerken op dezelfde locatie beter gaat en plezieriger is. Voor nu is ons wagenpark dus nog een heikel punt. Dit gaat uiteraard veranderen. Het is nog even wachten op een betaalbare elektrische gezinsauto waar je probleemloos de hele dag mee kunt rondrijden.

Vijf jaar geleden zijn hebben we een uitgewoond ABN-AMRO-kantoor betrokken dat we de afgelopen jaren flink hebben opgeknapt. Binnen de beschikbare middelen hebben we de kansen benut om dit zoveel mogelijk milieuvriendelijk te doen. Zo is isolatie aangebracht en zijn recent zonnecellen op het dak geplaatst. Wat rest is de gasaansluiting, want helaas gebruikt onze nieuwe cv-ketel nog steeds gas en vergt de aanleg van een warmtepomp een flinke investering.

Meer weten?

 

Bob Valentijn
bob.valentijn@kienia.nl
06-12987504